Institucions de Govern

El model d'Estat d'una Catalunya independent es basarà en un sistema republicà o monàrquic?

Una República és l’opció més transversal i compartida entre el catalanisme polític. A més, la mala relació històrica entre el país i la monarquia espanyola d’ençà del 1714, fa gairebé definitiva l’opció republicana. Un possible model seria el d’un president de la República amb poc pes executiu i un Govern amb un primer ministre fort, i un altre model és el de tipus presidencialista, com França o els Estat Units, amb diverses solucions intermèdies. En tot cas, caldrà decidir-ho democràticament en el marc de la Constitució catalana, debatuda al Parlament i refrendada a les urnes.

En més d’un segle, a Europa no s’hi ha creat cap nova monarquia. Hi ha més raons que poden fer descartar aquesta via: manca de dinastia històrica, context internacional republicà, absència de suport popular, integració europea creixent, i sobretot els casos de presumpta corrupció i tràfic d’influències que esquitxen la Casa Reial espanyola.


Hi ha veus que assenyalen, malgrat tot, que si Catalunya es convertís en una monarquia –només un 10% dels països del món tenen aquesta forma d’Estat–, guanyaria visibilitat. Un exemple és Noruega, que va triar la via monàrquica en separar-se de Suècia. Malgrat tot, la resta d’estats que s’han creat a Europa els últims cent anys han esdevingut repúbliques.