Empreses

Les empreses agroalimentàries tindran problemes amb la PAC europea si es constitueix un estat català independent?

Es calcula que Catalunya aporta anualment uns 2.300 milions d'euros anuals al pressupost de la Unió Europea, quantitat que permet sobradament fer front de manera unilateral als ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC). Entre 2009 i 2011, la pagesia catalana ha rebut una mitjana de 314 milions d’euros anuals procedents d’aquest programa, segons el sindicat Unió de Pagesos. En opinió d’aquesta organització, aquestes xifres demostren que el Govern podria assumir sense problemes aquesta obligació si el procés d’independència no es pot negociar amb el Govern espanyol i Catalunya ha d’abandonar temporalment la UE per, posteriorment, iniciar un nou procés d’adhesió.

Unió de Pagesos, que és el sindicat majoritari en aquest sector, analitza com es finançaria la PAC en funció de com es negociés la creació de l’Estat català. Si hi ha acord per la separació d’Espanya, no perillarien els ajuts a la pagesia i al món rural, atès que hi hauria continuïtat jurídica en la PAC entre la situació prèvia i la posterior dins de la Unió Europea. Ara bé, en cas d’una independència adoptada dins els marcs legals internacionals però que anés acompanyada del veto d’Espanya a la incorporació de Catalunya a les institucions europees, Unió de Pagesos considera que “els ajuts agraris a la pagesia i al món rural s’anirien cobrant a compte de l’aportació que Catalunya no podria fer [a Brussel·les]” i, formalitzada la reincorporació del país a la UE, la Comissió retornaria al Govern els recursos abocats a la PAC. El tercer escenari, basat en una declaració unilateral d’independència, planteja una resolució similar a la del segon supòsit, amb la diferència que el país no hauria de liquidar cap deute pendent amb la UE, i de sobres ha quedat palès que el Govern podria fer front a aquestes ajudes.


Alguns partits polítics han denunciat que, malgrat que Catalunya representa el 19% de la producció agrícola de tot l’Estat espanyol, només rep el 6% de les ajudes europees. També destaca la fortalesa del sector agroalimentari català, ja que les seves exportacions van créixer un 12,9% entre 2011 i 2012, una taxa molt per sobre de la registrada pel conjunt de les exportacions del país.