Diners públics

Es reduirà el frau fiscal en una Catalunya independent?

És difícil saber a priori si la Hisenda pròpia permetrà al futur Govern eliminar el frau fiscal, doncs cap país no ho ha aconseguit mai completament. Sí és segur que Catalunya podria aprofitar que parteix de zero per adoptar les millors pràctiques i els mètodes més avançats per combatre l’evasió d’impostos. Cal recordar que aquestes males pràctiques suposen la pèrdua de més de 16.000 milions d’euros anuals a Catalunya, xifra que coincideix exactament amb la de l’espoli fiscal. Val a dir que el frau fiscal no respon només a les males praxis de grans fortunes o empreses, també està relacionat amb l’excessiu pes de l’economia submergida.

L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) ja ha signat un acord amb les quatre diputacions provincials per millorar l’eficàcia en la recaptació de tributs gràcies a la informació compartida entre tots aquests organismes. També es beneficiaria de l’acord a nivell de la Unió Europea que prepara la Comissió Europea per harmonitzar pràctiques en aquest àmbit.


La Comissió Europea xifra el frau fiscal a l’Estat espanyol en un 19,2% del PIB, lluny de Suècia (14,7%), Dinamarca (13,7%), Finlàndia (13,7%), Alemanya (13,5%) o França (11%). Es calcula que cada català paga 144 euros més de mitjana per compensar el que s'ha evadit. Per assolir nivells menors d’evasió fiscal no només cal una millor persecució dels infractors; també cal conscienciar la ciutadania de la importància de pagar els impostos per mantenir l’Estat del benestar i una major transparència per part de la classe política sobre com es gestionen els diners públics.