Empreses

Les exportacions catalanes seran suficients per esquivar un hipotètic boicot del mercat espanyol a una Catalunya independent?

L'any 2012 Catalunya va exportar mercaderies a l’estranger per un valor de 58.282,9 milions d'euros, un 5% més que l'any anterior. El 2011, per primera vegada a la història, les vendes a l’exterior (53%) van superar les realitzades al conjunt de l’Estat espanyol (47%). Fa deu anys, aquests percentatges eren a la inversa, però el pes de les exportacions continuarà incrementant-se en la mesura que l’economia espanyola no surti de la recessió. Segons un estudi sobre aquest camp, el grau d’obertura de l’economia catalana (equivalent al 52,2% del seu PIB) és similar al de països com Dinamarca, amb unes exportacions del 52,22% del seu PIB, i Suècia, amb un 51,87%. És a dir, que un hipotètic boicot afectaria a menys de la meitat de l’economia catalana.

Per calcular l’efecte que tindria un boicot, els experts prenen com a referència la campanya contra el cava català el 2004, període en el que les vendes van caure un 10%. Alguns experts calculen que el producte interior brut (PIB) de Catalunya minvaria un 4% i es perdrien 130.000 llocs de treball, com a conseqüència d’un boicot del 40% dels consumidors i del 20% de les empreses a productes del país en cas d’independència. Els autors d’aquestes estimacions admeten que es tracta de l’escenari més catastrofista, i en una situació de sortida pactada amb l’Estat espanyol es pressuposa que el sentiment d’animadversió seria inferior al de 2004, quan la tensió de les relacions entre la Generalitat i el Govern central començava a prendre forma. Ara, en canvi, des del PP –principal instigador d’aquella campanya i d’altres, com la coneguda recollida de firmes contra l'Estatut- admeten que seria “una absoluta barbaritat”. A més, el pes de les vendes a Espanya per part del conjunt de l’economia catalana és molt inferior a la dependència que en aquell moment tenia el sector del cava.


Els experts, a més, han avisat del contraproduent efecte que podria tenir el boicot per a la resta d’Espanya, en el sentit que molts dels llocs de treball que suposadament es perdrien correspondrien a les fàbriques i delegacions que les empreses catalanes tenen a diferents punts de la Península. Si les vendes d’una companyia de Girona cauen un 30% a Andalusia, quin sentit té mantenir un centre productiu a Sevilla amb 100 treballadors?