Empreses

QuŔ passarÓ amb els dip˛sits bancaris quan Catalunya sigui un Estat independent?

Les entitats financeres mantindrien l’obligaciˇ de fer front al retorn dels dip˛sits dels estalviadors fins a un mÓxim de 100.000 euros, segons la legislaciˇ vigent. Aquests diners provenen del Fons de Garantia de Dip˛sits, una mena de guardiola creada pels bancs on aporten diners cada any per fer front al retorn de les inversions d’un estalviador en cas de que una entitat faci fallida. ╔s a dir, que el responsable de tornar els diners Ús el banc, no el paÝs de torn, i per tant estan igual de protegits els estalvis a l’Estat espanyol que a una futura Catalunya independent.

Aquest fons, malauradament, no compta prÓcticament amb recursos desprÚs de la reestructuraciˇ del sector financer espanyol, ja que part dels diners s’han destinat a donar suport a la compra de caixes d’estalvi amb problemes per part dels bancs mÚs solvents. El sector considera que mai s’haurÓ de deixar caure una entitat i que la seva fusiˇ amb una altra permetrÓ garantir els diners de la gent. En ˙ltima instÓncia, seran els contribuents els qui finanšaran els rescats amb els seus impostos.


Segons les ˙ltimes dades del Banc d’Espanya, a Catalunya a 30 de juny del 2012, hi havia 187.336 milions d’euros en dip˛sits (16,21% del total de l’Estat espanyol) i una cartera de crŔdits per 339.565 milions (19,06% del total espanyol). Les xifres corresponen a persones domiciliades a Catalunya, siguin dipositants o deutors.