Catalunya al món

Una Catalunya independent haurà de sortir de l'euro?

No. Deixar de ser membre de la Unió Europea i de l’Eurozona no implica que un país hagi de deixar d’utilitzar l’euro com a moneda. Andorra, Kosovo, Mònaco, Montenegro, San Marino i el Vaticà operen amb aquesta divisa tot i no formar part de la unió monetària. Si Brussel·les posés impediments, Catalunya podria crear una moneda pròpia amb un tipus de canvi que anés sempre lligat a l’euro, com han fet molts països de Sud-Amèrica i Centre-Amèrica amb el dòlar dels Estats Units les últimes dècades. En aquest sentit, cal apuntar que aquesta equiparació no sempre ha tingut conseqüències positives, com va evidenciar el corralito a l’Argentina.

Algunes veus critiquen que si Catalunya utilitza l’euro però no forma part de l’eurozona tindrà un greu problema: no podria decidir sobre la política monetària (fixar tipus d’interès, control de la inflació, etcètera) que vol aplicar al seu propi país. Això tampoc passaria si formés part de l’eurozona, ja que el seu poder de maniobra dins el consell executiu del Banc Central Europeu (BCE) seria més aviat escàs. Ni tan sols Espanya pot decidir en el marc del consell de l’autoritat monetària, ja que ha perdut el representant que li corresponia, ara en mans de Luxemburg.


A favor de Catalunya hi juga que té una renta per càpita superior a la mitjana de la zona euro (28.200 euros contra els 25.956 euros de mitjana), segons les estadístiques d'Eurostat amb xifres de 2009, les últimes disponibles. És a dir: en cas d’haver de crear una moneda pròpia i equiparar-la a l’euro, seria molt difícil que Catalunya patís un encariment de preus i una inflació exagerada, com sí va passar a Argentina quan va adoptar el dòlar nord-americà com a moneda.