Empreses

Quins passos caldrà fer perquè una Catalunya independent tingui una borsa pròpia?

Catalunya ja té un mercat de capital de valors propi: la Borsa de Barcelona. Aquesta institució és propietat de BME, l’empresa que també gestiona les borses de Madrid, Bilbao i València. A la capital catalana es va gestionar el 28% del volum negociat (diners i accions) al 2011, així que difícilment decidiria tancar en un mercat que li reporta més d’un quart de la seva activitat. En cas contrari, el Govern hauria de desenvolupar el seu propi sistema i convidar les empreses a que part de les seves accions cotitzessin en aquest nou mercat. Es pressuposa que la trentena de companyies catalanes que avui cotitzen a la borsa de Barcelona ho continuarien fent en un Estat català independent. A més, en cap cas deixarien de cotitzar a Madrid ni a qualsevol altra de les borses on s’intercanviïn les seves accions, si no ho volen.

Comptar amb un mercat de valors propi és important de cara a millorar el finançament de les empreses, sobretot quan els bancs tallen l’accés al crèdit i el Govern dóna per fet que durant els seus primers anys com a gestor d’un Estat independent haurà d’abocar principalment recursos a la construcció d’estructures de país que ara són inexistents. L’Institut Català de Finances (ICF) ja ha creat un fons d’inversió i diversos programes de suport per aquelles empreses que volen cotitzar al Mercat Alternatiu Borsari (MAB), mentre que el Govern ofereix deduccions de fins a 10.000 euros per als inversors.


Els requisits per sortir a borsa es limiten a una capitalització de 1,2 milions d’euros i la transparència en la gestió; és a dir, mostrar els estats financers auditats als possibles inversors. Una dada que revela la bona salut de les cotitzades catalanes és la seva evolució a la borsa. Entre 2001 i 2011, l’hipotètic índex borsari que agrupa les empreses amb seu a Catalunya s’ha revaloritzat un 32%, per la pujada del 15% que ha registrat l’Ibex35, un índex que recull l’evolució de les 35 empreses espanyoles més grans.