Immigració

Què passarà amb els ciutadans que ja tenen doble nacionalitat quan Catalunya sigui un país independent?

El fenomen de la immigració és un dels que més han sacsejat Catalunya –i per extensió Espanya– els últims anys. El boom de la construcció que va alimentar un creixement econòmic sense precedents també va comportar una arribada notable de ciutadans estrangers que, al cap d’un temps de residència, van aconseguir la doble nacionalitat: espanyola i la del seu país d’origen. Seria possible la triple nacionalitat? La figura jurídica existeix, però depèn de les normes existents a cada país i dels tractats establerts entre estats. 

De la mateixa manera que els ciutadans que ho vulguin podrien mantenir la nacionalitat espanyola en un Estat català –doncs és un dret individual-, aquells qui tinguin ja una doble nacionalitat tampoc serien obligats a escollir entre l'una i l'altra (espanyola o catalana). Sempre i quan els països d’origen es posin d’acord amb Catalunya per establir acords de doble nacionalitat, perquè tot depèn dels codis civils de cada Estat. Conservar la nacionalitat espanyola, segons el codi civil, és tan fàcil com demanar que així sigui al Registre Civil.


L’Estat espanyol, actualment, dóna privilegis a les seves antigues colònies a l’hora de tenir la doble nacionalitat –el mateix passa amb Portugal i Andorra–, i això fa que no es perdi la nacionalitat espanyola en origen. En cas que l’Estat no dotés d’aquest privilegi a Catalunya, els ciutadans només haurien d’anar al Registre Civil per conservar la nacionalitat espanyola d’origen.