Institucions de Govern

QuŔ passarÓ amb les presons en una futura Catalunya independent?

A Catalunya, actualment hi ha dotze centres penitenciaris i tant els edificis, com els funcionaris i la seva gestiˇ sˇn competŔncia exclusiva del Govern de la Generalitat, tal i com estableix l’Estatut d’Autonomia. ╔s a dir, que en aquest Ómbit no canviaria res mÚs enllÓ de les modificacions que vulgui introduir el Govern de torn en activitats o serveis que s’ofereixen dins aquestes presons.

El Govern ha intentat simplificar i renovar els seus centres penitenciaris en els ˙ltims anys, per˛ les estretors pressupostÓries han ajornat en el temps algunes iniciatives. L’obertura de la nova presˇ de Figueres (Alt EmpordÓ) s’hauria d’haver produ´t l’estiu de 2012. Aquest centre, ubicat a Puig de les Basses, suposarÓ el tancament de les presons que actualment hi ha a Girona i la mateixa ciutat de Figueres. D’altra banda, la presˇ de Mas d'Enric, que s'estÓ construint al terme municipal del Catllar (TarragonŔs) i substituirÓ a la de Tarragona, no estarÓ en funcionament fins a finals de 2013.


TambÚ s’ha aturat l’obra de 100 milions d’euros que havia de permetre traslladar els presos preventius de la presˇ Model de Barcelona a un nou edifici a la Zona Franca. A finals de 2011, quan es va frenar el projecte per repensar-lo, es va assegurar que el 2014 ja estaria en funcionament. A l’octubre de 2012, per˛, la conselleria de JustÝcia va admetre que no podia assumir el projecte per problemes de finanšament, ja que el Govern encara tÚ pendent de pagament 2.000 milions d’euros per la construcciˇ de centres penitenciaris.