Esports

Els jugadors que ja hagin competit amb Espanya podran fer-ho en la selecció d'una Catalunya independent?

Existeixen casos de referència com els de la desapareguda Unió Soviètica i de l’antiga Iugoslàvia, que van donar peu a una bona quantitat d'estats en el marc europeu. La resposta és senzilla: tots els esportistes tenen el dret d'escollir si volen quedar-se amb la nacionalitat que tenen actualment o si, en canvi, volen adoptar la nova, la de l'Estat de recent creació. L’elecció es fa una sola vegada.

El que diu les Nacions Unides és que els esportistes que estan en actiu poden escollir lliurement la nacionalitat que els representa. Ara bé, un cop l'Estat ja s'hagi proclamat independent, els nous esportistes que sorgeixin a partir d'aleshores adoptaran automàticament la nacionalitat catalana sense opció a representar l'espanyola. Això ja passa actualment als Estats Units. Un ciutadà que neix en un dels estats que en formen part té directament la nacionalitat americana independentment de la procedència dels seus pares. Tan se val si són russos, espanyols o mexicans, per posar tres exemples.


De fet, en el món de l'esport ja es coneix un cas com aquest. Valeri Karpin, exfutbolista nascut a Estònia, va escollir jugar amb la selecció russa malgrat poder representar la del seu país d'origen. En resum, un jugador que hagi competit amb Espanya podrà fer-ho amb Catalunya sempre i quan la seva nacionalitat sigui la catalana i així ho decideixi ell.