Institucions de Govern

Caldrà una Cambra alta i una Cambra baixa en el Parlament d'una Catalunya independent?

Catalunya, com a Estat independent, tindria la potestat de decidir quin tipus de model polític i institucional implanta al seu territori. Hi ha països, com els Estats Units, que tenen un Congrés i un Senat amb funcions diferenciades, de la mateixa manera que Espanya també té dues Cambres de representació. Malgrat aquests exemples, Catalunya és un país relativament petit –7,5 milions d’habitants– i això fa que la Cambra territorial sigui menys necessària que en estats amb territori més extens. Finlàndia, Dinamarca o bé Islàndia –tots ells estats similars demogràficament- només disposen d’una Cambra legislativa.

Els representants polítics sobiranistes sempre subratllen que un Estat propi no ha de caure en errors de duplicitats administratives, de manera que res fa pensar en la idoneïtat d’una Cambra alta en un país en què la legislació sempre ha basculat a l’entorn del Parlament unicameral.


La creació d’un Senat, a més, suposaria un cost afegit en el procés cap a l’Estat propi. El descrèdit que pateix el Senat espanyol, que mai ha acabat de funcionar realment com una cambra territorial, és un argument més per defensar que Catalunya només disposi d’una única Cambra legislativa. El fet que països similars a Catalunya mantinguin aquesta forma institucional és un motiu més per defensar aquest model.