Empreses

Hi haurà fuga de multinacionals quan Catalunya sigui un Estat independent o, en canvi, serà més atractiva per als inversors?

Multinacionals com les químiques Basf i Dow Chemical han assegurat que continuarien a Tarragona passi el que passi, i les enquestes de Cecot, Pimec i la Cambra de Comerç de Barcelona evidencien un suport notable a l’Estat propi pel gruix del teixit productiu català. És a dir, que no s’hauria de produir cap terrabastall, sempre i quan es garantís la seguretat jurídica de les empreses, una fiscalitat competitiva i unes infraestructures capdavanteres per facilitar el transport de mercaderies. Segons una consultora especialitzada, Barcelona és la sisena ciutat europea més atractiva per fer negocis, només superada per Londres, París, Frankfurt, Amsterdam i Berlín.

La indústria catalana és un dels elements per atraure grans corporacions estrangeres, que també decideixen on s’instal·len en funció de la fiscalitat (impostos baixos), la seguretat jurídica que ofereixi i les seves vies de comunicació. En aquest sentit, cal recordar que Espanya és un dels estats desenvolupats on costa més posar en marxa un negoci, i amb una política de visats més lenta. Catalunya podria guanyar-li la partida a l’Estat espanyol en la captació d’inversions si aprofundeix en la creació d’una finestreta única i agilitza la tramitació de visats per afavorir la instal·lació i el lliure moviment d’empresaris de països emergents. El país va captar 79 projectes d’empreses que han suposat una inversió de 1.800 milions d’euros, la creació de 5.664 llocs de treball directes i el manteniment de 2.566 addicionals, segons dades difoses pel Govern de la Generalitat.


Catalunya, a més, està en una posició geogràficament privilegiada: ocupa la porta d’entrada a la Península Ibèrica i de sortida cap a Europa i està connectada amb França amb el tren d’alta velocitat i per carretera. A més, el port de Barcelona s’ha convertit en el receptor de bona part de les mercaderies provinents de Xina, després que el grup Hutchison hagi invertit 500 milions d’euros en una nova terminal. També és clau l’aeroport que, gràcies a l’atractiu de Barcelona com a destinació turística, cada cop acumula més passatgers i això acaba generant més vols a noves destinacions. El país està connectat al món i això és vital a l’hora de fer negocis.