Relacions amb Espanya

Hi haurÓ fronteres entre Espanya i una Catalunya independent?

Catalunya formarÓ part de l’espai Schengen si continua a la Uniˇ Europea, ja que es regiria per les mateixes lleis i acords que la resta de pa´sos que en formen part. De no fer-ho, hauria de pactar la seva adhesiˇ a l’espai europeu de lliure circulaciˇ de persones i bÚns sense pertÓnyer al club dels 27. ╔s a dir, que la decisiˇ final de l’aixecament o no de fronteres dependrÓ de la resta de pa´sos que formen part de la UE, que mai no ha estat partidÓria d’aixecar murs amb pa´sos democrÓtics i de caire occidental.

Aquests acords van ser signats l'any 1985 a Schengen per diversos pa´sos de la Uniˇ Europea amb la finalitat de suprimir de manera progressiva els controls fronterers. L'objectiu dels acords Ús la creaciˇ d'una zona de lliure circulaciˇ amb la supressiˇ de les fronteres comunes dels pa´sos signants. Es vol garantir la lliure circulaciˇ de bÚns, serveis, capitals, treballadors i viatgers. No hi ha, per tant, fronteres internes. A mÚs a mÚs, els estats es comprometen a harmonitzar les seves normatives sobre prohibicions i restriccions i a adoptar les mesures necessÓries per preservar la seguretat.


L'espai Schengen va entrar en vigor el mes de marš de 1995 a Alemanya, BŔlgica, Espanya, Franša, ItÓlia, Luxemburg, els Pa´sos Baixos i Portugal. Posteriorment i de forma progressiva s'hi han anat incorporant els altres estats europeus que conformen la Uniˇ Europea, menys el Regne Unit i la Rep˙blica d'Irlanda que nomÚs hi participen parcialment. A mÚs, hi ha altres pa´sos que tot i no ser membres de la Uniˇ han volgut formar part de Schengen. Estem parlant d'IslÓndia, Liechtenstein, Noruega i Su´ssa.