Diners p˙blics

Com s'articularÓ una Hisenda pr˛pia de l'Estat catalÓ?

La Generalitat ja disposa actualment de l’AgŔncia TributÓria de Catalunya (ATC), que tÚ 342 treballadors i s’encarrega de gestionar els tributs propis del Govern catalÓ i dels estatals que s’han cedit totalment. ╔s a dir, que l’estructura ja existeix i nomÚs hauria d’assumir la gestiˇ de tota la resta d’impostos, com l’IVA o el IRPF, que actualment recapta l’agŔncia tributÓria estatal. Els seus 3.082 empleats mantindrien la seva feina integrant-se en l’estructura de l’ATC, que d’aquesta manera podria comenšar a treballar immediatament i mantenir la qualitat del servei.

L’Exectiu catalÓ ja ha comenšat a reforšar i potenciar la llavor del que serÓ la futura hisenda de Catalunya, amb la creaciˇ d’una secretaria d’Hisenda adscrita a la conselleria d’Economia i amb la signatura d’acords amb altres ens tributaris. L’ATC ha signat un conveni amb les quatre diputacions provincials per avanšar cap a una integraciˇ de tots els nivells de l’administraciˇ tributÓria, atŔs que aquests organismes ja recapten els ingressos de dret p˙blic i de les multes de municipis que no disposen de recursos suficients per dur a terme aquesta tasca. NomÚs amb aquest pas, es crearia una finestreta ˙nica de pagament de tributs amb 150 oficines i 1.421 treballadors que simplificarien molt les gestions als ciutadans.


Els ciutadans que ho vulguin ja poden dipositar els seus impostos a l’AgŔncia TributÓria de Catalunya, per˛ a dia d’avui, aquest organisme estÓ obligat a transferir posteriorment aquests ingressos al seu hom˛leg estatal. Els impulsors d’un tancament de caixes proposaven aquesta via per boicotejar l’Estat espanyol. Cal recordar que, legalment, l’ATC nomÚs recapta de manera directa la taxa turÝstica, els tributs sobre el joc, els impostos sobre transmissions patrimonials i actes jurÝdics documentats, sobre grans superfÝcies comercials i el de successions i donacions, a mÚs del gravamen de protecciˇ civil.