Diners públics

Com quedaria el negoci de l’actual loteria espanyola en una Catalunya independent?

No hi hauria gaire canvis. La Generalitat té totes les competències en matèria de joc, sempre que parlem d’apostes que només es comercialitzin a Catalunya, de manera que podrà modificar i crear totes aquelles modalitats de joc que vulgui. A més, els catalans podran continuar participant en aquells sorteigs de l’Estat espanyol que vulguin (el joc en línea ho facilitaria si es tanquessin les administracions de Loterías y Apuestas del Estado que hi ha a Catalunya). Això sí, cal saber que els impostos generats per aquests sorteigs no catalans anirien a parar a les arques de l’Estat espanyol i no a les de l’Agència Tributària de Catalunya.

Els països que formen part de la Unió Europea han signat acords per evitar la doble imposició, de manera que els premis no es graven dues vegades. És a dir, que els catalans podran continuar adquirint butlletes de la Quiniela o la Primitiva espanyoles, però al mateix temps podran participar en els nous sortejos que l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes (EAJA) pugui crear per completar la seva oferta, adaptada a un nou país.


Els ingressos de les loteries de la Generalitat, que serveixen per finançar projectes socials a Catalunya una vegada descomptats els corresponents premis, han caigut un 41,92 % des de 2008 fins a 2012, un descens que ha portat la Generalitat a llançar una nova modalitat de loteria. Segons dades del Departament d'Economia de la Generalitat, l'any 2012, les set modalitats de loteria de la Generalitat, entre elles la 6/49 o la Loto Ràpid, van ingressar un total de 39,9 milions d'euros, enfront dels 68,7 milions de 2008.