Esports

Catalunya podrà competir als Jocs Olímpics quan sigui un Estat independent?

Sí. A partir del moment en què Catalunya esdevingui un Estat independent i obtingui el reconeixement de la comunitat internacional, segons la Carta Olímpica, el seu Comitè Olímpic Nacional podrà ser reconegut i els seus atletes podran competir als següents Jocs Olímpics sense haver d’esperar cap període més de temps. Si durant el 2013 o el 2014 Catalunya esdevé un nou Estat, podrà sens dubte participar als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro del 2016, ja que els comitès olímpics nacionals són convidats a participar just un any abans de l’inici de la competició.

El Comitè Olímpic Internacional (COI) es reserva el dret de convidar qui vulgui i quan vulgui a participar als Jocs Olímpics si hi ha motius per fer una excepció, com acostuma a ser el cas del reconeixement d’un nou comitè nacional. Per tant, res fa pensar que Catalunya no pugui participar com a Estat en la màxima competició esportiva internacional un cop constituït el nou Estat i institucionalitzat el seu reconeixement internacional.


A aquesta possibilitat de competir als jocs de Rio de Janeiro cal afegir que, malgrat el poc temps de preparació i de rodatge, la delegació catalana tindria un nivell competitiu molt alt en termes comparatius mundials i europeus. En esports com futbol, waterpolo, bàsquet, handbol, hoquei herba i vela, entre d’altres, els catalans podrien tenir opcions de medalla. Als Jocs Olímpics de Londres del 2012 els esportistes del país van aconseguir vuit medalles: una d’or, sis de plata i una de bronze. Joel González, per exemple, va ser el primer esportista català en obtenir la medalla d’or en aquesta competició.